Tijdens je zwangerschap heb je vast wel eens van de term “geboorteplan” gehoord. Een geboorteplan is een document waarin jij jouw wensen rondom je bevalling opgeschreven hebt. Het is een leidraad, een houvast met daarin jouw wensen over je bevalling.

Het achterliggende idee van een geboorteplan is niet het uiteindelijke plan zelf, maar het proces van het schrijven ervan. Het proces waarin je op onderzoek uit gaat, jezelf laat informeren, en dat je je bewust bent van de mogelijkheden die er zijn en wat jouw daarin prettig lijkt.
Juist omdat er zoveel keuzemogelijkheden binnen de geboortezorg aanwezig zijn, is het goed om hier bewust naar te kijken en bij stil te staan. Het is namelijk jullie bevalling. je hoeft het niet “gewoon op je af te laten komen” Neem de regie over jullie eigen bevalling, zodat je er later met een positief gevoel op terug kan kijken.
Het maken van een geboorteplan zorgt ervoor dat je bewust nadenkt over je bevalling. Het kan je een stukje eigen regie geven. Op het moment van de bevalling hoef je je niet meer na te denken over de keuzes die je moet maken, en kun je je dus volledig focussen op jouw proces. En ja, het kan anders lopen dan “gepland”. Maar ook als het anders loopt, kan je hier alvast over nadenken over je verdere wensen en deze opnemen in je geboorteplan.

Mocht je meer informatie willen, of samen met mij een voor jou zo fijn mogelijk geboorteplan opstellen, stuur me dan gerust een berichtje.