Zwangerschapscursus Breda

Op zoek naar een zwangerschapscursus in Breda? Naast mijn begeleiding als Doula bied ik je drie losse cursussen aan. Ik help je met een geboorteplan, bereid je voor op je bevalling en je kunt op me rekenen in het vierde trimester. Welke cursus past het beste bij jou?

Zwangerschapscursus Breda: eendaagse geboortevoorbereiding

Zoek jij een zwangerschapscursus in Breda of omgeving? De geboortevoorbereiding die ik geef, is een privé bevalcursus bij jou thuis. In je eigen vertrouwde omgeving bereid ik jou en je partner optimaal voor op de geboorte van jullie baby. Het is een eendaagse bevalcursus waarin het geven van informatie en het oefenen van vaardigheden elkaar afwisselen. Aan het einde van de deze cursus:

  • weet je hoe een bevalling verloopt
  • welke keuzemogelijkheden je hebt
  • ken je waardevolle onspannings- en ademhalingstechnieken
  • weet je wat de rol van je partner is tijdens de bevalling

 

Daarnaast help ik je met het maken van een geboorteplan, speciaal voor jullie. Doordat de geboortevoorbereiding is aangevuld met mijn ervaringen als Doula en ik de informatie precies kan afstemmen op jullie situatie, is het een hele persoonlijke, fijne, intieme en gezellige voorbereiding op de geboorte van jullie kindje. Lees hieronder ook over mijn begeleiding na de bevalling.

Tijdens de eendaagse geboortevoorbereiding leer je over:

● De fases van het geboorteproces en de werking van je lichaam
● De werking van hormonen
● De kracht van je mindset en ontspanning, en hoe je dit tijdens de bevalling kan gebruiken
● Hoe je gedachten invloed hebben op het geboorteproces
● Simpele ademhalingstechnieken en ontspanningsmassages
● Verschillende houdingen om je kindje geboren te laten worden
● Wat je partner kan doen om jou te steunen tijdens de bevalling
● Wat belangrijk is in het eerste uur na de geboorte, het gouden uur

Het geboorteplan

Een geboorteplan is een document waarin jij jouw wensen rondom je bevalling opschrijft. Het idee van een geboorteplan is niet het uiteindelijke plan zelf, maar het proces van het schrijven ervan. Het proces waarin je op onderzoek uitgaat, jezelf laat informeren en bewust wordt van de mogelijkheden die er zijn en wat jouw daarin prettig lijkt.

Juist omdat er zoveel keuzemogelijkheden binnen de geboortezorg zijn, is het goed om hier bij stil te staan. Het is namelijk jullie bevalling. Je hoeft het niet “gewoon op je af te laten komen”. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen die zich goed voorbereiden op de bevalling, hier later vaak beter en positiever op terugkijken.

Het maken van een geboorteplan zorgt ervoor dat je bewust nadenkt over je bevalling. Het geeft je een stukje eigen regie. Tijdens de bevalling hoef je niet meer na te denken over de keuzes die je dan moet maken. Je kan je dus volledig op je eigen proces focussen. En ja, het kan anders lopen dan “gepland”. Maar ook daar kun je alvast over nadenken en eventuele wensen in je geboorteplan opnemen.

Het vierde trimester

De eerste 3 maanden na de geboorte van je kindje wordt ook wel het vierde trimester genoemd. Een hele belangrijke periode voor jou, je partner en je kindje. Het is een periode waarin je moet wennen aan het ouderschap, maar je kindje ook moet wennen aan het leven buiten die veilige, warme buik.

Nieuwe balans vinden

In de cursus ‘Het vierde trimester’ help ik jullie om je goed voor te bereiden op deze intense, maar o zo mooie tijd. Denk hierbij aan de hechting van je kindje, het ritme voor ouders en baby, voedingen op verzoek, huidcontact en samen slapen. Maar ook fysiek en mentaal herstel van jou als moeder, het zoeken naar een nieuwe balans in je leven en het combineren van ouderschap en werk.

Fysiek en mentaal herstel

We bereiden ons vaak goed voor op de zwangerschap en bevalling. Maar wat komt er daarna? Dan er is een kleine baby om voor te zorgen en zijn jullie net (weer) ouders geworden. De hormonen gaan nog alle kanten op en je bent herstellende van het meest bijzondere wat je maar hebt kunnen doen in je leven: je eigen kindje op de wereld zetten! De balans in het gezin is nog onwennig en alles is nieuw. En dat naast de overweldigende liefde voor je baby. Een liefde die je misschien nooit eerder voelde.

In de huidige, snelle maatschappij verwachten we soms al ontzettend veel van nieuwe ouders en pasgeboren baby’s. Doorslapende baby’s, ouders die weer tijd en aandacht hebben voor anderen, snel weer in je oude spijkerbroek passen en nog sneller je oude leven weer oppakken. Maar dat is niet de realiteit. Voor een goede start van een newborn baby en nieuwe mama is het juist belangrijk dat je elkaar leert kennen, gaat wennen aan je rol als ouder en accepteert dat je leven een andere wending heeft gekregen. Hoe vind je hier de juiste balans in?

Waar? Om je zo ontspannen mogelijk voor te bereiden, geef ik de privé cursus bij jou/jullie thuis.
Wanneer? In overleg plannen we welke dag of avond het beste uitkomt.

Deze zwangerschapscursus in Breda en omgeving kan ook heel goed plaatsvinden als de baby al geboren is. Samen kijken we waar jullie tegenaan lopen en hoe we de nieuwe balans in jullie gezin kunnen vinden. Ook krijgen jullie een hoop nieuwe kennis en dat geeft weer zelfvertrouwen om vol goede moed samen verder te gaan. Stuur me voor meer informatie gerust een berichtje.

Winkelwagen